hai !!! harini cikgu tak pergi ladang, so minggu ni relax sikit sebab tak kena panas, heheh. Tapi minggu ni cikgu Shaz dan cikgu Syeeda akan pergi makmal untuk buat eksperimen tanah. Murid-murid dapat agak tak berapa lapisan tanah sebernya ?
Jap lagi cikgu akan bagitau, tapi sebelum tuh cikgu akan bagitau murid-murid semua tentang cara untuk eksperimen tanah. JOM MURID-MURID !!!π
Tapi sebelum itu, cikgu akan membuat 3 tajuk untuk eksperimen tanah:
- Menentukan tesktur tanah melalui cara mendapan
- Menentukan tekstur tanah melalui cara medan
- Memandingkan kadar pengaliran air menerusi tanah
TEMPAT : MAKMAL PERTANIAN TISU KULTUR N30, UTM
TARIKH : ISNIN, 25 FEBRUARI 2019
WAKTU : 2:30 PETANG
Eksperimen Pertama : Menentukan tekstur tanah melalui cara mendapan
TUJUAN : untuk mendapatkan hasil tekstur tanah untuk dikaji sama ada sifat tanah tersebut itu sesuai atau tidak untuk melakukan proses penanaman tumbuhan. Kekuatan dan daya dukung, kemampuan tanah menyimpan air, akar tanaman, udara dan pentrasi. Semuanya sangat berkait rapat dengan sifat-sifat tanah.
Perlu sediakan bahan dan alatan
Sampel tanah
|
|
Selinder penyukat
|
|
Air
|
Langkah-langkah eksperimen 1
- Ambil sampel tanah sebanyak 50 ml.
- Hancurkan tanah.
- Masukkan 50 ml tanah ke dalam selinder penyukat.
- Tambahkan air ke dalam selinder penyukat sehinnga 300 ml.
- Tutup selinder penyukat dengan tapak tangan dan goncongkan campuran perlahan-lahan sehingga kumin tanah terpisah.
- Letakkan selinder penyukat di atas meja (3jam) tanpa gangguan.
- Ukur ketinggian setiap pisahan tanah yang mendap. Catatkan dalam jadual.
- Hitungkan peratus pisahan tanah.
- Tentukan Kelas Tekstur Tanah dengan menggunakan segi tiga tekstur tanah Sistem Atterberg.
GAMBAR SEMASA UJIKAJI ππππ
Sampel tanah yang telah diambil dan dimasukkan ke dalam bikar sehingga 50 ml.
|
↡
Tanah akan dihancurkan agar tekstur tanah lebih halus dan mudah untuk melakukan ujikaji. |
↡
Setelah dihancurkan, tanah tersebut dimasukkan ke dalam silender penyukat. |
↡
Masukkan air ke dalam silender penyukat yang bercampur tanah sehingga paras 300 ml. |
↡
Goncongkan campuran tanah dan air agar kumin tanah terpisah dan biarkan selinder penyukat selama 3 jam. ↭↭↭↭↭↭ |
Keputusan batas 8. Ketinggian keseluruhan pisahan 4 cm.
Cara mengukur peratus pisahan tanah. Peratus pisahan = ketinggian lapisan/ketinggian semua lapiran 100.
I. Pasir = 0.6 4 %
II. Kelodak = 3.0 75%
III. Tanah liat 10%
Pisahan
|
Ketinggian (cm)
|
Peratus (%)
|
Pasir
|
0.6 cm
|
15%
|
Kelodak
|
3.0 cm
|
75%
|
Tanah liat
|
0.4 cm
|
10%
|
Menunjukkan kelas tekstur tanah terdapat pada tekstur lempung berdebu (slit loan).
➽KESIMPULAN
Melalui eksperimen 1, saya dapat mengetahui cara mendapan tanah. Ia dilakukan dengan cara mengukur kelas tekstur tanah menggunakan segi tiga tanah Sistem Atterberg. Sebelum itu, perlu diukur jenis tanah agar dapat diketahui peratusan pisahan tanah untuk memudahkan proses penghasilan jenis tanah apa yang terdapat dalam tanah tersebut. Hasil daripada analisis kelas tekstur tanah, didapati tanah saya adalah jenis tekstur lempung berdebu. Tekstur tanah ini agak licin. Didapati dalam eksperimen ini, tekstur tanah adalah kasar dan halusnya tanah dan berdasarkan perbandingan banyaknya butir butir pasir, debu dan liat.
CADANGAN, Ehem π
Cadangan melalui eksperimen 1 adalah, untuk meneutralkan cas-cas negatif pada kumin-kumin tanah dengan kaedah membaiki agregat tanah kerana dapat menggalakkan kumin-kumin bercantum semula.
jap, nak type PENILAIAN π¬
- Adakah kaedah ini lebih tepat daripada kaedah medan? Mengapa
Ya, kaedah ini lebih tepat kerana ia dapat menentukan tekstur tanah melalui pembacaan Soil Texture Triangle.
2. Adakah ralat-ralat yang mungkin wujud?
Ya, ia wujud kerana semasa melakukan soil texture triangle agak kesukaran dalam mendapatkan kedudukan selari yang betul bertembung di antara tanah liat, pasir dan kelodak.
3. Apakah yang perlu dilakukan untuk memastikan kejayaan eksperimen ini?
Eksperimen ini akan berjaya jika dapat mengukur ketepatan tanah yang terpisah selepas dibiarkan selama 3 jam dan dapat menentukan tekstur tanah menggunakan sistem Atterberg.
↫ next eksperimen please , Teacher ↬
okay stay tuned yea , on the way untuk eksperimen ke - 2 πππ
Eksperimen ke-2 : Menentukan tekstur tanah melalui cara medan
Tujuan : Menunjukkan hasil tekstur tanah sama ada dapat membentuk tanah tersebut kepada bentuk bebola, reben, rod, bentuk U dan gegelang.
Ayuh mulakan murid-murid π ➽ Bahan dan alatan
Langkah-langkah eksperimen 2
1) Ambil lebih kurang 20g sampel tanah (atau secukupnya untuk membentuk bebola tanah dengan diameter 2-3cm).
2) Letakkan sampel tanah di atas plastick putih. Uli tanah dengan sedikit air.
3) Sampel dilembabpkan dengan sedikit air sehingga dapat dibentuk.
4) Bentukkan tanah tersebut menjadi bentuk bebola, reben, rod, bentuk U atau gegelang.
Jangan lupa , letak gambar semasa ujikaji π
Menguli tanah tersebut dengan meletakkan sedikit air. |
⇣
Meletakkan sedikit air untuk melembapkan tekstur tanah agar ianya dapat dibentuk. |
⇣
Pembentukan bentuk bebola. |
⇣
Pembentukan bentuk rod. |
⇣
Pembentukan bentuk U. |
⇣
Pembentukan bentuk gegelang. |
⇣
Pembentukan bentuk reben. |
Pemerhatian
Pemerhatian
|
Keputusan
|
i.
Rod dapat dibentuk (tanah sangat
berpasir)
|
/
|
ii.
Bebola dapat dibentuk (pasir
berloam)
|
/
|
iii.
Rod dapat dibentuk (tanah loam)
|
|
iv.
Rod membentuk U tetapi tidak dapat
membentuk gegelang (loam tanah liat)
|
|
v.
Gelang yang retak-retak / merekah
(tanah liat berpasir)
|
/
|
vi.
Gelang dapat dibentuk (tanah liat)
|
⇻ Kesimpulan
Hasil daripada pemerhatian yang dilakukan, tanah saya dapat membentuk bebola yang teguh. Maka, batas ini sesuai untuk menanam tanaman dan juga tekstur tanah ini dapat memberi keperluan kepada tumbuhan untuk hidup. Selain itu, tanah yang bertekstur halus lebih tinggi kandungan tanah liat menyebabkan saliran dan pengudaraan kurang baik.
➼ Cadangan
Melalui
eksperimen 2, proses melakukan cara medan agar lebih kualitatif dengan cara ini
pelajar dapat menetukkan sama ada tekstur tanah tersebut dapat dibentuk ataupun
tidak.
➷ Penilaian
1.Adakah kaedah ini tepat?
Kaedah ini kurang tepat kerana ia menggunakan deria sentuhan berbanding dengan kaedah mendapan.
2. Mengapakah kaedah ini digunakan?
Kaedah ini digunakan kerana masa yang diperlukan tidak lama berbanding dengan kaedah mendapan.
↢YEAH ! LAGI SATU EKSPERIMEN , TEACHER↣
Eksperimen ke -3 : Memandingkan kadar pengaliran air menerusi tanah.
TUJUAN: Mengkaji keupayaan air mengalir melalui tanah adalah berbeza. Disini pelajar dapat mengetahui nilai pH dan juga kelembapan.
|
Sampel tanah
|
|
Air suling
|
|
Gentian kaca
|
|
Bikar
|
|
Corong turas
|
Langkah-langkah eksperimen 3 ✌
1. Sediakan radas seperti yang diarahkan.
2. Sukat 50ml air suling
3.Tuangkan 50ml air ke dalam setiap sampel tanah dan tentukan isipadu air yang mengalir ke dalam kelalang kun.
4. Catatkan keputusan dan pemerhatian anda dalam jadual berikut.
5. Ambil bacaan pH dengan menggunakan meter pH.
Gambar ujikaji ⬽
Mengisi air suling hingga paras 50ml. |
Meletakkan gentian kaca yang sedikit ke dalam corong turas. |
Meletakkan sedikit sampel tanah di atas gentian kaca. |
Setkan masa selama 3 minit terlebih dahulu dan mula menuangkan air sulang ke dalam corong turas. |
Menggunakan bacaan pH tanah untuk mengetahui ketersediaan nutrien. |
KEPUTUSAN DAN PEMERHATIAN ⬎
Sampel
tanah
|
Isi padu air selepas 3 minit
|
Pemerhatian
|
Bacaan pH
|
Kelembapan
|
Batas 1
|
Pada 60
saat pertama air turun dengan laju dan mula turun dengan perlahan pada minit
kedua.
|
35 ml
|
7.0
|
1.0
|
Batas 2
|
Pada 60
saat pertama air turun dengan laju dan mula turun dengan perlahan.
|
20 ml
|
7.0
|
1.0
|
Batas 3
|
Air turun
dengan laju selepas saat ke 30 dan berhenti pada minit 1:30.
|
30 ml
|
6.6
|
1.0
|
Batas 4
|
Air mula
turun pada saat ke 3 dengan laju dan berhenti pada saat ke 25.
|
30 ml
|
6.4
|
1.0
|
Batas 5
|
Air mula
turun pada saat ke 10 dengan kelajuan normal.
Mula perlahan pada minit ke 1:38 dan berhenti mengalir pada minit ke
2:18.
|
37 ml
|
6.6
|
1.0
|
Batas 6
|
Air turun
sangat laju pada saat ke 2 dan berhenti pada saat ke 20.
|
35 ml
|
7.0
|
1.0
|
Batas 7
|
Pada saat
ke 3 air mula turun dengan laju dan berhenti pada saat ke 39.
|
38 ml
|
6.4
|
1.0
|
Batas 8
|
Pada 56
saat air mula turun secara perlahan-lahan dan berhenti mengalir pada minit ke
2:20.
|
23 ml
|
6.6
|
1.2
|
Batas 9
|
Air
menitis perlahan dari awal dituang.
|
35 ml
|
6.0
|
1.0
|
Batas 10
|
Air mula
turun dengan laju dan berhenti sebelum minit ke 3:00.
|
37 ml
|
6.0
|
1.0
|
Batas 11
|
Air tidak
turun minit pertama dan turun secara perlahan-lahan pada minit yang
seterusnya.
|
20 ml
|
5.6
|
1.0
|
Batas 12
|
Air
bergerak perlahan.
|
20 ml
|
5.6
|
1.0
|
Batas 13
|
Air turun
perlahan pada 60 saat yang pertama dan mula laju pada minit kedua.
|
19 ml
|
5.6
|
1.0
|
Batas 14
|
Air yang
turun sangat perlahan dan air bertakung.
|
17 ml
|
6.4
|
1.5
|
Batas 15
|
Pada saat
ke 0:11 air mula turun dengan laju tetapi normal dan berhenti pada saat ke
0:21.
|
30 ml
|
6.7 ml
|
1.0
|
Batas 16
|
Air
menitis perlahan dari awal dituang.
|
38 ml
|
6.0
|
1.0
|
Batas 17
|
Air mula
turun pada saat ke 0:13 dengan kelajuan normal. Berhenti mengalir pada saat ke 0:24.
|
20 ml
|
7.0
|
1.0
|
Batas 18
|
Air mula
turun pada saat ke 20 dengan kelajuan normal.
|
29 ml
|
6.8
|
1.0
|
Batas 19
|
Air tidak
turun pada 30 saat pertama dan mula turun dengan laju selama satu minit dan
air turun dengan perlahan-lahan (setitik demi setitik) hingga minit ke 3:00.
|
30 ml
|
6.6
|
1.0
|
➵ KESIMPULAN
Julat
bacaan pH mendapati semua batas berada dalam keadaan yang seimbang iaitu
diantara pH tanah 5.6 – 7.0. Ia juga
mampu mempengaruhi kemampuan penetrasi bakteria Rhizobium ke akar tanaman untuk
membentuk bintil akar. Manakala,
kelembapan bagi semua batas berada dalam keadaan stabil.
CADANGAN π
Untuk
mengekalkan kesuburan tanah perlu menggunakan baja organik, sumber najis haiwan
atau kompos. Baja haiwan yang sesuai
digunakan boleh diambil dari najis lembu, ayam, kambing atau kuda.
PENILAIAN π«
1. Mengapakah kertas turas tidak sesuai
digunakan sebagai bahan penahan kumin dalam eksperimen ini?
Disebabkan oleh gentian kaca bersifat halus dan tidak
sesuai mengambil menggunakan tangan atau jari tetapi lebih elok jika diambil
menggunakan sarung tangan.
Saya akan memilih tanah loam kerana
mempunyai lapisan subur yang menjamin pembangunan sayuran, buah beri, tanaman
buah-buahan. Untuk mendapatkan hasil
yang baik, tanah harus sentiasa diurus.
Ia juga dapat membekalkan nutren yang tinggi
↞KRINGGGG!!! MASA DAH HABIS ↠